Categories
Diete

Epilarea definitiva cu lumina intens pulsata (IPL)

Epilarea definitiva cu lumina intens pulsata reprezinta distrugerea zonei germinative a bulbului pilos prin coagularea acestuia de catre caldura locala puternica,emisa de un fascicul de fotoni atrasi in aceasta zona de substante numite cromofore.Acest fenomen a primit numele de fototermoliza.Substantele cromofore,cele care atrag lumina intens pulsata sunt reprezentate de melanina si hemoglobina.Cele mai bune rezultate se obtin daca exista contrast intre culoarea firului de par si cea a pielii.

Trebuie sa facem distinctie intre epilarea cu laser si IPL,ele fiind 2 tipuri de radiatii,cu insusiri deosebite.In primul rand sursa de radiatii este diferita.In ceea ce priveste laserul,termenul este un acronim format in limba engleza din denumirea light amplification by stimulated emission of radiation (amplificarea luminii prin emisia stimulata de radiatii).Radiatia LASER este caracterizata prin spectru luminos monocromatic,coerenta spatiala si temporala,intensitate luminoasa mare.

Lumina intens pulsatila reprezinta o sursa luminoasa haotica,acopera tot spectrul luminos,acopera o plaja larga de intensitati,lungimea de unda folosita are valori intre 410-1200nm,nu are coerenta spatiala si temporala.In aplicatiile medicale si cosmetice selectam lungimea de unda care ne intereseaza folosind filtre de diferite culori(rosu,albastru,violet,verde).In functie de tratamentul pe care vrem sa-l executam.

Aparatele cu IPL si-au gasit aplicatii in mai multe directii estetice,privind rezolvarea diferitelor probleme:epilare definitiva,terapii vasculare,de depigmentare,antiacnee si de skin rejuvenation.

In ceea ce priveste epilarea definitiva trebuie sa tinem cont ca firul de par trece prin trei faze:anagena,catagena si telogena,iar fototermoliza se realizeaza in faza anagena.

Etapele de viata ale firului de par sunt urmatoarele:

  • -anagena-faza activa de crestere,firul de par este bogat in melanina atat in radacina,cat si in firul propriu-zis.Este faza in care se realizeaza fotoepilarea.
  • -catagena-este o faza de stand-by,in care firul de par nu creste,dar nici nu cade,practic nu se poate face diferenta cu firul de par activ.Radacina se desparte de zona germinativa,adica zona responsabila de regenerarea celulara,astfel incat epilarea nu se poate realiza in aceasta faza,intrucat nu este atinsa zona germinativa.
  • -telogena-in aceasta faza firul de par cade,iar zona germinativa se reface.Nici in aceasta faza nu este posibila fotoepilarea.

Pe o suprafata cutanata data,intre 20-25% din foliculii pilosi sunt in faza anagena si astfel decurge necesitatea realizarii mai multor sedinte de epilare.

Inainte de epilarea definitiva este interzisa expunerea la soare timp de cel putin 7 zile,oricum cu cat pielea este mai alba cu atat efectul este mai bun.Dupa epilare se evita expunerea solara timp de 72 h,se folosesc geluri cu aloe vera,sau lotiuni hidratante pe zona epilata ,si creme cu factor de protectie solara cat mai mare.

Urmatoarea sedinta de epilare se face la 4 saptamani,iar clientului i se indica de la inceput ca sunt necesare aproximativ 6 sedinte pentru a prinde toate firele de par in faza anagena.

Cu 3 zile inainte de urmatoarea epilare zona trebuie rasa cu lama pentru ca firul de par sa nu aiba o lungime mai mare de 2 mm in momentul aplicarii IPL.

Numarul de sedinte depinde de factori individuali:culoarea,grosimea firului de par,adancimea de implantare,zona tratata dar si de calitatea actului terapeutic.Efectele secundare pot fi:usturime,intepaturi,roseata sau inflamarea znei respective care de obicei trece in cateva ore,dar se poate mentine 3 zile.Rar pot aparea :pupura in zonele cu piele bronzata,foliculita,hipo sau hiperpigmentari temporare.

Exista conditii medicale care declanseaza cresterea excesiva de par:tulburari hormonale(ovare polichistice la femei),reactii medicamentoase,ereditate,graviditate,rezistenta la insulina.Daca exista o conditie medicala trebuie rezolvata intai acasta,deoarece fotoepilarea va distruge foliculii pilosi existenti,dar nu ii va impiedica pe altii noi sai sa para,iar tratamentul va parea ineficient.

Contraindicatii absolute:

  • -pacienti bronzati,intoxicatii,betacaroten,aplicatii cu topice autobronzante,parul alb.

Contraindicatii relative:

  • -graviditate,administrare de medicamente fotosensibilizante,boli fotosensibile:LED,tatuaje negre sau albastre,teren alergic-urticarie,tulburari hormonal-hirsutism.

Scoala de Cosmetica Beauty One, Dr. Manuela Ravescu.

Adresa:
Str. Mihai Eminescu nr. 41, etaj 2, ap. 6 (intersectia cu str. Polona), Bucuresti

Program de lucru:
L – V: 09:30 – 18:00

Telefon: 021 211 11 15 // 0745 030 223 // 0729 063 213

Email: contact@scoaladecosmetica.ro

Site: Scoala de Cosmetica