Categories
Frumusete Stil

Ochelarii de soare: sanatate sau estetica?

Celor mai multe dintre noi nici nu ne trece prin cap macar sa iesim pe strada sau sa mergem la plaja fara ochelarii de soare. Dar cate dintre noi cunosc cat de importanta este, de fapt, protejarea ochilor de razele daunatoare ale soarelui?

Ochii nostri sunt la fel de vulnerabili la stralucirea soarelui ca si celelalte parti ale corpului, pe care le protejam cu diferite lotiuni. Studii recente facute de cercetatorii americani au demonstrat ca expunerea prelungita la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de cataracte – cea mai importana cauza a orbirii – dupa cativa ani de neingrijire.

Pe cand, daca purtam ochelarii de soare de cate ori iesim din casa, minimalizam riscurile la care ne expunem ochii. Vederea copiilor care sunt expusi soarelui puternic fara nici un fel de protectie este cea mai compromisa. Ochii lor sunt mai sensibili decat ai adultilor si de aceea trebuie obisnuiti sa poarte ochelari de soare de la varste fragede.

Sa nu uitam deci, ca daca soarele este suficient de puternic ca sa arda pielea, va fi suficient de tare ca sa dauneze ochilor. Ochelarii se poarta neaparat si cand mergem la schi sau la pescuit, deoarece lumina reflectata de zapada sau apa poate mari cantitatea de radiatii UV care ne pot compromite vederea.

Cum sa alegem o pereche “buna” de ochelari?
Se considera ca o pereche de ochelari de soare sunt o investitie foarte importanta pentru sanatate. “Trebuie sa urmarim, in primul rand, criteriul functional; ochelarii pe care ii alegem trebuie sa aiba un filtru UV puternic (care protejeaza cristalinul si retina) si abia apoi sa ne gandim la obiectivul estetic.”

Putem alege ochelari din sutele de branduri existente pe piata, la tot atatea preturi. In Romania, banii pe care ii dam sunt un indicator al protectiei pe care ochelarii respectivi o ofera. Intr-adevar, ochelarii foarte scumpi reflecta tendintele modei si numele designerului, dar au, pe deasupra, un filtru UV care impiedica cu succes aparitia precoce a cataractei.

Persoanele care poarta ochelari pentru vedere au si ele posibilitatea sa isi protejeze ochii, comandand ochelari cu lentile heliomate, antireflex sau aceste doua tipuri combinate. Lentilele heliomate sunt fotosensibile si modifica intensitatea culorii in functie de lumina.

Ce se intampla daca ne cumparam de la bazar ochelari foarte ieftini? Desi au culori vii si rame interesante, acestia nu ofera protectie UV. Efectul lor este nociv, deoarece “sticla colorata” ne permite sa privim soarele “in fata”, dar nu are filtrul necesar protectiei ochilor.

Inca un amanunt important! Lentilele de culoare inchisa nu asigura neaparat o protectie mai buna decat cele deschise la culoare. Protectia este asigurata de un filtru incorporat in lentile, nu de culoarea acestora.

Cumpara ochelarii dupa ce i-ai incercat la lumina naturala de afara. Poti alege lentile roz, albastre, verzi, maro sau chiar negre. Nu are prea mare importanta, e vorba doar de preferinta ta. Daca vei purta ochelarii cand conduci, asigura-te ca nu afecteaza aprecierea distantelor sau a siluetelor.

Cele mai multe lentile sunt facute din plastic, pentru a fi mai usoare si rezistente la zgarieturi. Acest lucru nu inseamna ca nu se vor sparge la socuri puternice, dar vor rezista mai mult decat cele din sticla.

Cand ne recomanda oftalmologii sa purtam ochelarii de soare? De cate ori stam in soarele puternic de afara mai mult de 10 minute. Adica din aprilie pana in septembrie, cand nivelul razelor UV este de trei ori mai ridicat decat in timpul iernii. Este important sa nu iesi fara ochelarii de soare daca mergi la plaja, daca petreci putin timp prin gradina sau te vei plimba prin soare, mai ales intre orele 11.00 dimineata si 2.00 dupa-amiaza.