Categories
Diete

Dieta de slabire: 10 motive pentru a evita cofeina

Dieta de slabire: 10 ratiuni importante pentru a evita cafeina

1. Cafeina este un drog

Cafeina este un drog care creeaza dependenta si contribuie la producerea unei liste lungi de afectiuni: anxietate, insomnie, boli de inima, diabet, probleme oculare, afectiuni ale sistemului digestiv si renal etc.

2. Industria cafeinei neaga efectele negative

Informatiile negative despre produsele care contin cafeina sint ascunse cu buna stiinta de cei care lucreaza in acest domeniu. Ei, de fapt, fac tot posibilul pentru a ascunde publicului larg efectele distrugatoare ale cafeinei.

3. Alegeti sa fiti informati

Nu spunem ca toata lumea trebuie sa inceteze a mai bea cafea, ceai sau alte bauturi racoritoare, ci ca e bine sa fiti cit mai bine informati despre ce si cit e bine sa consumati zilnic.

4. Cafeina nu va da energie

Este un mare mit care a fost perpetuat in industria cafeinei. Stiintific nu putem masura nici o crestere a energiei datorata acestei substante. Putem masura, in schimb, nivelul stresului evidentiat de hormonii de stres, cresterea tensiunii si nimeni nu spune ca aceste efecte sint pozitive.

5. Modalitati de crestere a energiei

Exista o multime de alte cai de crestere a energiei corpului. Zilnic aflam de noi metode care sa ne ajute sa crestem energia corpului nostru, iar unele dintre ele nu fac decit sa ne reaminteasca sa ne alimentam sanatos, sa nu facem excese de nici un fel, sa privim lumea cu alti ochi, din alta perspectiva. Incercind sa ne apropiem de natura, meditind, evitind sedentarismul, blazarea, corpul nostru se va trezi la viata si va fi mult mai fericit decit daca-l drogam zilnic.

6. Cafeina nu imbunatateste memoria si nu ajuta in procesul de invatare

De fapt, adevarul este ca se intimpla exact invers. Exista studii care demonstreaza ca o cantitate normala de cafeina consumata reduce fluxul cerebral cu aproximativ 30 la suta. Aceasta presupune o cantitate scazuta de oxigen in creier care, implicit, duce la reducerea procesului de memorare si invatare.

7. Cafeina nu va face un serviciu

Cafeina se spune ca produce o stare de bine, dar acest lucru este inexact. Daca-i dam cafeina unei persoane care de obicei nu consuma asa ceva, ea nu se va simti deloc intr-o dispozitie mai buna. Se va simti neconfortabil si tensionat. In cazul consumatorilor obisnuiti cu aceasta, cafeina va parea ca induce o stare de spirit mai buna, dar cercetatorii au aratat in mod clar ca este vorba de un simplu mod de a evita depresia si oboseala ce se asociaza cu renuntarea la un drog. Este scenariul clasic in cazul drogurilor. Daca privezi un fumator de tigarile lui, el se va simti mizerabil. Dindu-i o tigara el se va simti mult mai bine. Asta nu inseamna ca tigarile sint ii fac bine sau ii aduc vreun beneficiu.

8. Sanatatea femeilor

Cafeina se pare ca este mult mai periculoasa pentru femei, datorita efectelor ei asupra masei osoase si riscului de fracturi. Ea are un rol hotaritor in aparitia bolilor de inima, anxietatii, complicatiilor aparute la menopauza, in cadrul sindromului premenstrual, anemiei, oboselii cronice, depresiei, problemelor de fertilitate si graviditate.

9. Sanatatea copiilor

Din ce in ce mai mult copiii devin tinta industriei cafeinei prin strategia abordata de a-i atrage de mici ca pe niste viitori consumatori pe termen lung. Companiile de bauturi racoritoare si dulciuri care utilizeaza cafeina in produsele lor ignora studiile si departamentele de sanatate si se adreseaza direct copiilor punind in pericol sanatatea unei intregi generatii.

10. Ecologie: pesticide, ploi acide, distrugerea padurilor si alte urmari nedorite

Cafeaua este produsul agricol cu cea mai mare raspindire din lume. Se cultiva si trateaza mai multa cafea decit orez sau cereale. Mai mult decit fructele, legumele sau alte produse. Cafeaua este numarul unu. De fapt, este al treilea produs important dupa petrol si metale strategice. Mai mult decit automobile, otel si alte tehnologii. Adunati toate acestea impreuna si nu veti putea ajunge la nivelul productiei de cafea. De ce? Pentru ca este un drog.

Pentru cultivarea arborilor de cafea au fost distruse padurile tropicale

Aici apare o alta problema. Cafeaua este ramura cu cea mai mare importanta din marfurile agricole. Creste in regiuni unde exista doar citeva restrictii, reguli sau masuri de protectie privind utilizarea pesticidelor. Impactul asupra mediului inconjurator este infiorator. Cafeaua creste in zonele tropicale si pentru cultivarea ei a fost nevoie ca padurile tropicale sa fie distruse.

Dintr-un copac de cafea se obtine un kilogram de cafea

Incredibil este faptul ca pentru recoltarea cafelei este nevoie de o munca teribila. Cafeaua este o saminta care se gaseste intr-un copac. Fructele de cafea nu se coc toate o data si deci trebuie culese manual. Astfel, din aproximativ 2.000 de fructe de cafea, fiecare fruct avind doua seminte, se produce aproape o jumatate de kilogram de cafea prajita. Un copac de cafea produce numai un kilogram de cafea prelucrata pe an si necesita patru sau cinci ani pentru a produce prima recolta.

Si acum sa trecem la socoteli

Sa facem o socoteala. Lumea solicita 6 bilioane de kilograme de cafea pe an. Daca un copac produce in medie un kilogram de cafea pe an, aceste 6 bilioane de kilograme inseamna ca sint produse de 6 bilioane de copaci de cafea. Asta inseamna ca este nevoie de aproximativ 60 milioane de pogoane din cel mai fertil pamint pentru cresterea acestor copaci care ofera un produs a carui valoare nutriva este discutabila. S-a dovedit, din contra, ca ea are proprietati antinutritive care influenteaza semnificativ starea de sanatate a populatiei.

Incercati sa beti in loc de cafeaua obisnuita, de citeva ori pe zi, cite un pahar cu apa in care ati stors o lamiie. Este o bautura sanatoasa, placuta consumata atit calda, cit si rece.