Marea dilema de slabit: calorii sau jouli?

Toata lumea a invatat cite ceva despre calorie, la fizica: este o unitate a energiei eliberate prin arderea substantelor. Ati mai invatat si la biologie ca proteinele, glucidele si lipidele elibereaza, prin metabolizare, mai multe sau mai putine calorii. Dar noi, cu foarte rare exceptii, nu mincam proteine, glucide sau lipide in stare pura. Nici macar uleiul nu este compus 100% din grasime. Ce-i drept, multe dintre produsele (pre)ambalate care se gasesc pe piata au inscriptionate o multime de informatii, atit despre compozitie, cit si despre continutul energetic.

Ce faceti cu o eticheta pe care valoarea energetica este trecuta in jouli (kJ)? Transformarea este foarte simpla in ambele directii. O calorie este echivalenta cu aproximativ 4 J (1J = 0,239 calorii), asa ca nu va ramine decit sa faceti o impartire simpla si veti afla cantitatea aproximativa de calorii din produsul respectiv. Se mai poate sa fiti derutati de faptul ca veti intilni atit valori exprimate in calorii, cit si in kilocalorii. Exprimarea stiintifica, in valori absolute, se face in kcal, dar, in vorbirea curenta, ne referim intotdeauna la “calorii”.

Originally posted 2010-07-26 20:53:40. Republished by Blog Post Promoter

3 Responses to Marea dilema de slabit: calorii sau jouli?

  1. Laura says:

    ce noutate!!!

  2. Dana says:

    Laura, nu fi rea. E posibil sa citeasca si cineva care nu stia, si este un mare plus. Daca tu stii nu inseamna ca (de ex) in momentul acesta nu poate exista undeva in romania o adolescenta care abia a inceput sa citeasca despre regim, cure de slabire , diete, etc si careia sa ii fie foarte de ajutor aceste informatii. Parca tu te-ai nascut atotstiutoare…

  3. Ioana says:

    Ai dreptate Dana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*